Termenul Brucan e pe cale sa expire si cine a ras acum 20 de ani cred ca acum plange in hohote. Nu stiu daca in conditiile actuale mai are cineva curajul sa dea un pronostic in ce priveste evolutia noastra in viitor pentru ca deja s-a demonstrat ca, indiferent de cat de bine vom evolua, nici ceilalti nu stau pe loc, si mai mult decat atat, ritmul de crestere al altor tari este mai mare decat al nostru. Pe sistemul unor paralele care nu se vor intalni niciodata.
Dan Popa a publicat pe blogul sau o scrisoare a unui “bancher vechi”. Am pus in ghilimele pentru ca,oricum, a fi bancher nu este nicidecum sinonim cu “a fi angajat in banca”, iar pentru mine ca cititor mi-era de ajuns “bancher” si as fi inteles. Realitatile prezentate le cunoastem si noi, ca simpli clienti. Va redau un citat care se refera la genul de oameni “angajati in banca”:
“Acum fiecare e pentru el. Am o colega care s-a oferit sa isi toarne colegii, numai sa n`o dea afara. Din fericire, au zburat`o. Dar ca ea sunt multi. Au terminat tot felul de facultati no-name si au venit cu pretentii salariale de ramaneai crucit. Habar nu aveau cu ce se mananca meseria asta, dar voiau bani. Unele au vrut ca din prima zi de munca sa fie numite sefe de departamente. Altii acceptau pe bani putini sa se angajeze, stiind ca odata intrat in sistem, te muti usor de la o banca la alta. O alta colega a venit de pe un post unde se ocupa cu traduceri de filme de desene animate. A facut 3 ani de facultate si acum se cheama ca e bancher.... Fatuci in fustite mini care, atunci cand se restrictioneaza accesul la messenger au reactii la limita isteriei, nu au ce cauta intr`o banca.
Sau oameni in toata firea care, intrebati de client la ce se refera un anumit comision, dau niste explicatii absolut aiuritoare, iar cand le atragi atentia, iti raspund “Da`i in ma`sa ca si asa nu pricepe nimic”.
E drept, e nevoie de incredere in sistemul bancar romanesc, dar e nevoie si de o masiva restructurare.”
Intr-o nota de optimism as spune ca ma bucur ca inca exista oameni in sistem care stiu sa isi faca treaba si care isi dau seama de dimensiunile grotesti la care a ajuns sistemul nostru bancar. Un singur exemplu: eram in anul 3 cand s-a facut un grup intreg de studente/studenti care au plecat in card la interviu la BRD. Este inutil sa mai spun ca toti au fost angajati. Evident ca nu toti au ramas acolo dar n-au parasit sistemul. S-au imprastiat care cum pe la toate bancile. Adica o generatie intreaga. Pe putini i-am vazut lucrand la societati comerciale desi multi nu stiau din facultate cum se calculeaza o dobanda, asta daca stiau ce inseamna.
Zilele trecute am avut o discutie interesanta cu cineva care a ramas surprins de ce nu se vand unitati de fond in banci pe motiv ca “asa s-a primit dispozitie”. Nu. Nu s-a primit dispozitie dar directorul de sucursala s-a gandit ca e mai simplu sa zica “nu mai facem asta” pentru ca “domnisoarele” de la ghiseu nu stiu nici ce e ala randament. In aceeasi situatie m-am aflat cand am vrut sa cumpar o unitate de fond, iar domnisoara de la ghiseu mi-a virat banii in contul personal. Cu mult timp pierdut i-am explicat si in ce cont trebuie sa ajunga banii, si cum trebuie sa inregistreze incasarea, dar ce s-ar fi facut daca venea un neavizat cu aceeasi operatiune?
Si de ce mai avem nevoie de inca 20 de ani? Pentru ca in opinia mea va fi suficient timp sa se curete padurea de uscaturi. Va fi suficent timp in care vom sta la un metru in spatele omului de la ghiseu. Va fi suficient timp sa invatam ca pentru gunoi exista pubela (si intre timp se vor fabrica). Va fi timp sa invatam si sa ne perfectionam. Va fi timp sa educam o noua generatie daca astea care sunt n-au fost in stare sa se educe. Eu zic ca va fi timp ...
Update: Intre timp mi-am adus aminte ce mi-a spus mie un mare bancher in timpul facultatii: "in banca daca ajungi si n-ai trecut de faza "ghiseu" in primele 6 luni atunci acolo ramai." si alta cugetare a aceluiasi domn: "in banca e foarte frumos dar numai cand ajungi director" ... asta a fost unul din argumentele pentru care nu mi-am dorit banca :D
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
7 comentarii:
Păi uite că şi Brucan a crezut că va fi suficient timp pentru... şi pentru... Şi a greşit. Tu pe ce îţi bazezi optimismul? Cine crezi că va educa o nouă generaţie?
Eu sper ca cei buni si care au experienta ultimilor 20 de ani. sau ne mai trebuie o revolutie .. uite ca la asta nu m-am gandit :)
Eu cred că trebuie să luăm ciclul de la capăt...
cateodata am senzatia ca inca nu am ajuns la curba de jos ca sa incepem alt ciclu ... posibil sa ne trebuiasca mai mult pana atunci
Rodi...20 de ani e putin.....
Garantat ....
:)
Jenika, daca cu comunismul ne-am invatat in 50 de ani apoi sper din suflet sa ne ajunga 40 pentru dezvatat, Doamne fereste de mai mult
Păi de comunism ne-am dezvăţat deja, zic eu, foarte repede. Numai că apoi ne-am aruncat într-o junglă în care funcţionează legile ei specifice, în loc să trecem în democraţie, ca oamenii normali. De-aici nu cred că ne-ajung 40 de ani să ieşim...
Trimiteți un comentariu