marți, 4 august 2009

CNVM da ..... si BVB n-a vrut

Pentru ca ne-au obisnuit institutiile statului sa dea dovada de multa “bunavointa” in ultima vreme, CNVM-ul a stabilit azi o chestie iesita din comun: marirea timpului de tranzactionare cu 15 minute pe piata reglementata a BVB. Foarte frumos din partea lor, dar ce te faci ca BVB-ul a cerut o marire de doar 5 minute? Fiind operator privat, si tinand cont de faptul ca decizia apartine CA-ului unei societati private, decizia autoritatii de supraveghere se potriveste ca nuca in perete cu dorintele operatorului.

Fir epic: conform BVB, tranzactiile urmau sa se desfasoare pana la ora 16.30, iar preinchiderea fiind comprimata la 5 minute pentru a prinde momentul de deschidere de pe pietele americane. Suficient din punctul de vedere al operatorului deoarece ar ramane timp si pentru relatiile de transfer plati din sistemul bancar care are ora de inchidere la 17.00.

Declaratia comisarului CNVM Eros suna in felul urmator:
"Valabil şi legal este ceea ce a aprobat CNVM, nu ceea ce doreşte BVB. Am considerat că timpul de informare este prea scurt pentru speculaţii, în special pentru jucătorii nespecializaţi", in conditiile in care decizia CNVM presupune lungirea tranzactiilor pana la 16.40, cu preinchidere 5 minute pana la 16.45.

Lasand la o parte faptul ca masura asta nu va avea ca efect cresterea lichiditatii ci doar o informare suplimentara a participantilor, ma intreb ce-o fi fost in capul institutiei de stat autoreglementata si momentan subfinantata?
Concluziile sunt de prisos.

Articol complet pe Mediafax

Niciun comentariu: