marți, 12 mai 2009

Soarecele


Nu am mai scris de multa vreme in seria animalelor de casa si nu o sa fac o greseala daca scriu in aceeasi serie despre mica rozatoare.

Pe langa Gaina, Vaca, Bou si Porc isi are locul si animalutul care se ascunde prin toate colturile.

Wikipedia ii defineste astfel: “Şoarecii sunt animale rozătoare (Rodentia) din familia Muridae, din care fac parte ca. 37 de specii din care unele trăiesc în pădure iar altele ca şoarecele de casă trăiesc în apropierea omului.” Deci vedeti ca nu gresesc?

Tot Wikipedia ne spune ca este un animal prolific, lucru explicat prin numărul mare de duşmani pe care îi au rozătoarele. Avand aceasta calitate de a se inmulti, nu ma mir ca in 6 luni am avut o recolta bogata la mine in bucatarie. Numai vreo 14 astfel de animalute s-au prins pe lipiciul pus pe sub mobila. Nu trebuie sa ne mire faptul ca, spre deosebire de domesticele animale de dimensiuni mari, soarecii au un IQ peste medie. Cel mai des ii intalnim pe langa viata politica care e dominata de suratele mai mari, sobolanii adica.

Avand dimensiuni reduse se ascund si foarte usor, de aceea e greu sa fie depistati in viata sportiva unde se gaseste specia de “soarece fluieras”. Au insa ghinionul, ca atunci cand sunt descoperiti, sa emane un miros specific. De fapt put de’a dreptul. Cu toate ca soarecii trec de multe ori neobservati, mai au ghinionul sa gaseasca cate o pisica mai isteata care isi face veacul pe la DNA. Nu neaparat ca pisica are o afinitate pentru soareci ci pentru ca pisica are cate un stapan care vrea sa scape de competitie. Spuneam ca soarecii au IQ peste medie dar gafeaza si ei cateodata ca doar greseala e omeneasca. In creierasul ala mic e demonstrat ca incape multa nesimtire altfel nu se explica cum se suporta.

Pentru ca avem o problema cu microbii pe care ii imprastie, ne produc intotdeauna o stare de disconfort si suntem cu ochii pe ei. Fiind asa multi insa e greu sa fie exterminati si ne simtim neputinciosi in fata lor.

Si pentru ca mi s-a reprosat ca sunt prea critica o sa ma opresc aici lasandu-va pe voi sa faceti completarile de rigoare.

PS: Posturile din seria "Ferma animalelor" sunt doar niste pamflete si nu au nici o legatura cu personajele din viata publica. Nu imi permit sa fac analogii intre oameni si animale iar cei care s-ar simti afectati in vreun fel de anumite asocieri sunt convinsa ca nu citesc acest blog. Multumesc.

5 comentarii:

Marius spunea...

Citez - "PS: Posturile din seria "Ferma animalelor" sunt doar niste pamflete si nu au nici o legatura cu personajele din viata publica. Nu imi permit sa fac analogii intre oameni si animale iar cei care s-ar simti afectati in vreun fel de anumite asocieri sunt convinsa ca nu citesc acest blog. Multumesc. "

Adaug - Cei care s-ar simti afectati in vreun fel de anumite asocieri nu citesc acest blog pentru ca animalele nu stiu sa citeasca ! :) Oamenii chiar ar trebui sa se simta si sa se vada asa cum sint ! :)

dyanna spunea...

Nu imi plac deloc...

rhodos spunea...

@Marius: Unii cred ca n-au oglinda ;)
@Dyanna: Nici mie nu-mi plac dar am invatat sa ii ignor. Cu prinsul e mai greu ca sunt, zic ei, smecheri dar no ...

Cristian Lisandru spunea...

Uneori gândesc - am şi momente în care vegetez, pur şi simplu - că încercăm să fim motani; dar nu reuşim să devenim decât şoriceii pe care viaţa îi momeşte cu o bucăţică de caşcaval, pentru a-i prinde în cursă. Sau ne dă libertatea de a crede că ne putem ascunde pe ici, pe colo, până vine deratizarea...

rhodos spunea...

Cristian: eu inca astept deratizarea dar probabil ca cei de acolo sunt prea ocupati. Pana la urma eu m-am obisnuit si cu soarecii, nu cu statutul de soarece. Bine ai venit :)