vineri, 6 februarie 2009

Gaina


“Gaina este o pasare domestica” – asta este definitia Wikipedia. Dupa cunostintele noastre ea traieste pe langa casa omului. Eu inca nu am vazut gaini salbatice dar probabil ca au nevoie de ingrijire permanenta si atunci se aciuiesc si ele prin curtile noastre.

Gaina este o specie des intalnita. O vedem la fiecare colt de strada, in cluburi, in baruri, la servici. Nu cred ca nu aveti si voi pe langa cate o gaina.

Gaina este o pasare comuna. E comuna pentru ca poate fi impartita intre mai multi ... cocosi. De obicei o gaina se schimba cu alta probabil pentru a creste cota cocosului. Adica cu cat e mai mare ferma cu atat e mai bun cocosul.

Legenda spune ca gaina are un creier mic. Pentru a compensa deficitul de creier si implicit de IQ, gaina cauta cate un cocos. Cocosul poate fi de mai multe feluri. Poate fi cu multe pene, poate fi un cocos viril sau poate fi un cocos inteligent. Asta cu cocosul inteligent e mai greu de obtinut pentru ca de obicei asta nu se uita la gaina, eventual se corceste si se cupleaza cu o gasca dar nu ai treaba cu gusturile ... pasarilor.

Cocosul cu multe pene este cel mai cautat. Adica la intalnirea dintre o gaina si un cocos impanat are loc o reactie chimica. Se petrece o legatura foarte stransa astfel incat e foarte greu, daca nu imposibil, sa intalnesti gaina fara cocos sau invers.

In limbaj popular, gainii i se mai spune si “pitzipoanca”. Mai nou a depasit sfera fizica si s-a transpus in eter. Adica e foarte populara pe hi5. De asemenea se mai gaseste intr-o colectie aleasa si culeasa si pe pitzipoanca.org.

O alta caracteristica a gainii consta in cum se manifesta. Ea poate sa cotcodaceasca acasa sau in public. Daca cotcodaceste acasa nu-i bai, ca nu deranjeaza pe nimeni. Daca in schimb alege sa se manifeste in public, avem o problema. Unde-i Houston?! In public cotcodacitul e neregulat. Pentru ca e neregulat deranjeaza pe celelalte surate pasari care nu o iarta si se apuca de cotcodacit in cor. Astfel este imposibil sa eviti un vacarm produs de diverse specii de pasari.

Din multiplele rase de gaina de pe Wikipedia, remarcam rasa de gaini “ornamentale”. Li se spune ornamentale pentru ca sunt folosite pe post de bibelou. Penajul este cel admirat si este cu atat mai interesant cu cat e mai colorat si stralucitor. Gainile ornamentale se considera o specie rara. Din (ne)fericire se observa ca numarul specimenelor este in crestere si astfel se salveaza rasa, ba chiar se inmultesc.

Cam atat despre gaini.

In episodul urmator: Porcul!

5 comentarii:

ramoo spunea...

Eu le spun "gaini" fetelor care lucreaza la contabilitate:D . Cand ceva nu e ok, pe cine injura toti: pe "gaina" de la conta:)).

rhodos spunea...

Ce ziceam eu de inmultit??? Nu vezi ca nu mai scapam de ele? :)))

Anonim spunea...

si cand te gandesti ca gaina ar trebui sa fie asa ceva: http://dockera.com/pics/fun/hen.jpg
si in versiunea ei cu pene sa fie ceva folositor societatii ...

LiaLia spunea...

Hahahaha, cum ai găsit tu exact cea mai nesuferită creatură ca să descrii atât de subtil altă creatură? :D Cu câtă plăcere mi-am adus aminte cum am dat un şut în cur la propriu unei zburătoare şi multe şuturi în gură figurat atâtor creiere goale ... :) Looking forward for the pig :D Deşi, hmmm, mie porcuşorii îia mici şi roz îmi sunt tare drăgălaşi :p

rhodos spunea...

@about2run: io fac pariu ca pe acolo la tine sunt multe gaini dar si folositoare deci nu te pot contrazice ;)
@Lia: Porcusorii aia mici si roz ii vad cu un mar in gura si deja salivez :)))) ... BTW imi face o deosebita placere sa iti trezesc asemenea amintiri frumoase :)))