Pentru ca e deja a doua oara anul asta cand ma intalnesc cu o problema. Pe de o parte legislativa si alta de punere in practica.
Daca nu stiati, conform Codului muncii, incetarea de drept a contractului de munca se face conform art. 56 lit. d “la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii”. Deci, daca un angajat face cerere catre companie sa iasa in pensie incepand cu data de 1 ianuarie, se comunica acest lucru ITM-ului dupa care se depune la CAS dosarul de pensie. Decizia de pensionare ii vine persoanei in cauza peste 3 luni (ca asta e ritmul de lucru al functionarilor de la pensii) si compania este obligata sa mentina relatiile de munca ale angajatului pana la data COMUNICARII deciziei, deci pana in luna martie aprilie, dupa caz. Totul e clar pana aici. In conformitate cu modelul de decizie al ITM-ului se specifica urmatoarele:
Contractul de munca al domnului X, CNP: Y, avand functia de Z, inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare. Solicita pensionarea incepand cu data de 01.01.YYYY.
Ce te faci cand, pe respectiva decizie de pensionare eliberata de CAS in luna martie/aprilie, apare ca data de intrare in drepturi ziua de 1 ianuarie, cand tu ca angajator aveai obligatia sa mentii angajatul pe post pana la data comunicarii deciziei?
Cu atat mai aberanta este situatia cand, conform legislatiei privind pensiile, persoanele care ies in pensie anticipata si cele in pensie de invaliditate nu au drept de munca si este exclus sa primeasca drepturi din pensie in cazul existentei unui contract de munca. Deci practic pentru 3 luni cat se asteapta decizia, omul primeste salariul dar pierde pensia sau primeste pensia daca societatea isi asuma rectificarea statelor de plata si ale declaratiilor pe aceasta perioada.
In conformitate cu Codul muncii, societatea in cauza are obligatia inregistrarii la ITM a deciziei de incetare a contractului de munca in termen de 5 zile de la data la care are efect. In acest caz, inregistrarea deciziei dupa 3 luni s-ar solda cu o amenda usturatoare de la ITM pentru neincadrarea in termenul legal.
Este evident ca legislatia se suprapune si este aberant aplicata dar te pui cu organele statului?
O super dilema in care practica ne omoara.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu