vineri, 22 mai 2009

Vrabiuta


De copil am avut afinitati pentru muzica frantuzeasca. Poate pentru ca tatal meu a venit dupa doi ani de stat in Franta cu o colectie intreaga de muzica. Nu erau numai cantareti nascuti in Franta dar erau celebritatile anilor ’80. Aia a fost scanteia. Am inceput cu unicul Joe Dassin, cu o extraordinara Mireille Mathieu si cu o deosebita adoptata Nana Mouskouri. Insa nici unul din ei nu m-a facut sa vibrez asa cum se intampla cand o ascult pe Edith Piaf. O cantareata uratica dar cu o voce care iti face pielea gaina. Nu o va depasi nici Patricia Kaas si nici o alta cantareata, oricat de buna ar fi.

E greu de explicat ce simt de fiecare data cand o ascult. E un amalgam de sentimente, de emotii. Filmul La vie en rose as fi in stare sa il revad zilnic. Imi pierd cuvintele pentru ca tocmai ascult pe musicme.com o compilatie cu cele mai frumoase 100 de melodii interpretate de “Vrabiuta”.

Va las in compania melodiei care, nu numai ca a facut-o celebra in toata lumea, dar ii descrie sentimentele si viata mai mult decat ar face-o orice carte biografica.

Sursa foto: Wikipedia

Non, je ne regrette rien



6 comentarii:

Neamtu' spunea...

Intr-adevar, o voce fantastica si inegalabila, indeferent de cate 'copii' muzicale ar aparea.

Vaca Verde spunea...

votez si subscriu la "fantastica si inegalabila", o iubesc de mor! merci, eu azi servesc tot frantuzisme... :)

Anonim spunea...

o data cineva mi-a spus "Edith Piaf a fost o fata de pe strada, fara multa cultura si educatie muzicala, dar datorita vocii sale.. a reusit sa ii faca pe francezi sa o iubeasca"... Cred ca o mai mare prostie nu putea sa spuna.. :))
In Romania conteaza mai mult a cui esti, pe cine stii, si cate facultati ai facut.. geniile se nasc pe strada, traiesc in mizerii si stralucesc secole.. Edith Piaf a promovat cultura franceza intr- maniera moderna.. In piesele ei..daca le-am asculta atent si toate.. nu doar "si, si", sau "la vie en rose",etc.. se intalnesc un amalgam de senzatii si viziuni specifice realitatii sec XX..

Anonim spunea...

apropo..tot eu anonima... chiar ma gandeam ca doar o fata poate ridica in slavi pe E. Piaf ..baietii mai rar.. :))
Pot sa spun ca esti o fecioara veritabila. Moi, gemeni.. mercur :)
have a nice day!!

Anonim spunea...

Da, Edith Piaf e unica. Concertul meu ideal ar fi Edith Piaf impreuna cu Tom Waits si Louis Armstrong. Dare to imagine :)

rhodos spunea...

@Neamtu': nu stim niciodata ce alte legende se nasc dar nu va avea egal. E prea greu :)
@vaca verde: Subscriu la frantuzisme si pe viitor :)
@Anonim: Suntem un popor in devenire. E normal pentru unii sa aprecieze succesul doar in functie de origini si valori materiale. mai avem mult pana sa ascultam cu adevarat si sa nu "judecam". Su un PS: Horoscopul nu dezminte :))))
@Netanderthalian: Am avut un weekend intreg sa-mi imaginez :)