joi, 30 octombrie 2008

Un scurt calcul matematic

Luand in calcul un salariu decent, spun eu, de 2000 RON pe luna, al unui lucrator in mediu privat, si care nu face ore suplimentare deci are o medie de 168 ore lucrate pe luna, imi iese un castig de 11.9 ron /ora.
Fac acelasi calcul pentru un profesor cu un salariu indecent de 1200 ron/luna, care are o norma medie de 72 ore/luna si imi da un castig de 16.66 ron/ora.
Concediul pe care un salariat in mediul privat il are, este de pana la 25 zile/an.
Concediul pe care un profesor il are este de 90 zile /an.

Cred ca dupa calculul asta matematic cat se poate de simplu eu ma reprofilez si trec in invatamant. Nu de alta dar cu siguranta o sa am timp sa imi iau un al doilea servici.

PS: Rog profesorii debutanti sa nu imi sara in cap pentru ca la 700 ron e drept ca nu se poate trai, dar facand un calcul de matematica elementara sunt singurii la care ar trebui marit salariul.

9 comentarii:

Carti fara pret spunea...

Rodica, ai cateva vicii de calcul la profesori. Ai socotit 72 de ore pe saptamana, dar nu asa se socoteste, adica nu doar orele predate, ci si cele de pregatire a lectiei (deci si ei au tot 168 ore pe luna in cartea de munca!) si atunci suma per ora e mult mai mica... Plus ca nu au vacanta 90 de zile, ca in perioada vacantelor sunt prinsi in alte actiivitati scolare.

rhodos spunea...

Ce imi spui este o noutate. Sper ca apreciezi totusi diferentele de salarii care le-am pus. In alta ordine de idei nu-mi aduc aminte ca pe perioada vacantei sa fi vazut vreun profesor care sa mearga zilnic la scoala si care, in cazul in care a mers, sa stea mai mult de 30 minute.
Alta chestiune legata de pregatirea orelor. Un profesor cu experienta care preda aceeasi materie an de an nu mai pierde timpul cu pregatirea pentru ca in anii anteriori a facut-o deja.
Nu am avut in familie vreun profesor si poate sunt subiectiva, dar am prieteni care aveau destul timp liber si pentru alte activitati si in nici un caz nu lucrau in medie 168 ore pe luna.
Pana la urma aici este marea problema si aici ar trebui sa se faca diferentierea. Intre acei profesori care sunt prinsi in alte activitati scolare pe perioada vacantei si care intr-adevar pregatesc lectiile zilnic, si cei care daca e vacanta stau bine merci acasa in concediu si care fac doar act de prezenta la orele de curs din norma ... care pe medie chiar sunt 72/luna

Anonim spunea...

acest "calcul matematic" e o capcana foarte des intalnita in aprecierea activitatii profesorilor. 18 ore pe saptamana si 3 luni de concediu... un vis, nene..

nu cred ca marsand pe logica asta, subiectiva, poti sa ii faci sa renunte la cereri de salariu mai mare. imaginea mea despre un profesor care imi educa copiii ;) e simpla: sa nu vina descult la ore(aka decent imbracat) sa vina cu lectiile facute si sa trateze copiii in functie de performanta pe care o pot atinge. bine, ca adevaratii dascali sunt rari, adica implicit doua dintre conditii pica la majoritatea, e altceva; dar si aceia pot face ceva, chiar si mecanic. in felul asta nu iti mai ies doar 18 ore pe saptamana, ci muuult mai multe. in continuare, nu vorbesc despre profesorii existenti ci despre cum ar trebui sa arate. si de cum trebuie sa arate un profesor trebuie sa se ocupe legiuitorii, dar nu prin calupuri de procente(hop-tzop 50%) aruncate ca jj in fata profesorilor ci cu un plan de salvare a scolilor si unul de dezvoltare al invatamantului. pe care doar marga a incercat, pe cand inca tu erai eleva.

rhodos spunea...

Bun. Cred ca toti ne dorim ca dascalii copiilor nostri sa fie ideali. E greu de crezut ca in acest sitem de invatamant vom intalni vreun profesor care sa se apropie macar de ideal. Si e drept ca acest sistem de invatamant trebuie schimbat, si am spus-o : eu prefer un sistem bazat pe rezultate care sa fie premiate decat un sistem unde toti sunt tratati egal. Niciodata nu va exista egalitate intre profesori si actul de invatamant. Si stim foarte bine ca (indiferent de perioada despre care vorbim) existau profesori buni sau rai, cu vocatie si fara.
Si sincer vorbind, eleva fiind nu am prins nici o reforma in invatamant. Am invatat dupa aceleasi manuale si in aceeasi maniera cu cei dinaintea mea. Si n-am fost chiar o generatie de sacrificiu ci mai degraba generatia asta PRO este.

Anonim spunea...

paradox: intotdeauna pleci intr-o planificare de unde vrei sa ajungi, nu? vizand de fapt rezultatul. asa ar trebui vazut si planul de imbunatatire al invatamantului. de fapt de schimbare a educatiei in romaniei, nu vreau o imbunatatire a ceea ce exista. in asta e prinsa si majorarea salariilor profesorilor si fara sa o zici in acest post, imi inchipui ca te gandesti la grevele anuntate de sindicatele din invatamant... care de unde pleaca? de la niste idioti din parlament care se arunca sa promita tam nesam salarii mai mari cu 50%. nu tu plan, nu tu norme de aplicare, doar na, beti, mancati... io platesc! votati-ma!

cand erai tu eleva ministru al invatamantului era marga, rector la babes in cluj parca; el a propus pentru prima data o reforma a invatamantului, generic numita: de la informativ la formativ. a cazut ciorbea, s-au dus de suflet taranistii.. pa si planul lui marga. cei care au venit la invatamant dupa marga au avut fete de administratori de internat de profesionala, parca numarau chiflele la mic dejun. si de acolo se pleaca oarecum in a aprecia poleiala cu incalceli de reforma a invatamantului. din care acum rezulta si posturi ca ale tale.

rhodos spunea...

cauza si efect
imi asum critica cu privire la un mod simplu de a judeca lucrurile. Cei de la care a pornit totul nici macar nu sunt profesorii si nici nu am spus vreodata ca nu e nevoie de salarii mai mari in invatamant. Vezi blogurile anterioare. De fapt te invit sa semnezi http://www.catavencu.ro/petitie/semneaza_petitia_este_mama_invataturii_de_minte_a_parlamentarilor-3749.html petitia asta pentru ca in fond si la urma urmei ei sunt cauza. Si efectul da, e un astfel de post. Si un astfel de post a venit in urma discutiei cu un profesor care a zis ca "s-ar bucura sa se aplice legea asta dar nu e momentul si nici modul de aplicare potrivit".
Din pacate, toate blogurile legate de invatamant au pornit de la o astfel de statistica http://www.infoong.ro/index.php/Stiri/Romanii-mai-analfabeti-decat-bulgarii.html

Anonim spunea...

fiecare are dreptul sa aiba o parere. insa haideti sa va spun ceva:ce prestanta si ce autoritate poate avea un profesor imbracat modest in fata unor elevi care vin imbracati de firma dupa ultima moda si cu masini de peste 10.000 de euro? cu asa un salar mic nici macar un apartament nu putem cumpara ,nu se mai pune problema sa avem o masina de fitze. insa problema nu e neaparat asta cat faptul ca prin toate chestiile astea electorale profesorii nu mai beneficiaza de respect. si de aici pleaca tot.

rhodos spunea...

Am sa incerc sa fiu realista. Generatiile s-au schimbat si din pacate cei 7 ani de acasa lipsesc. Aici nu este vina profesorilor ci a parintilor si a mediului din care provin si chiar a societatii. Din pacate astea sunt realitati la care ne este greu sa ne adaptam. Ca o completare la lipsa de autoritate a profesorilor care sunt mai prost imbracati decat elevii. Profesoara de liceu de economie, careia ii port un deosebit respect, m-a socat in timpul practicii pentru modulul pedagogic. Acea profesoara autoritara, dar care era deopotriva apropiata de elevi, era pusa in anul 2005 in situatia sa nu poata stapanii o clasa de a 11-a. Singura autoritate pe care o avea asupra unor elevi care se jucau pe mobil sau care invarteau pachetul de tigari pe banca era: .... nu era. Mi-a explicat atunci ca nu mai poate prin regulament sa pedepseasca vreun elev in nici un fel. Drepturile acelor elevi sunt mai mari decat ale profesorilor. Nu cunosc amanunte pentru ca nu sunt in invatamant, dar cred pana la urma ca nu acele salarii sunt de fapt marea problema in sistem.

Anonim spunea...

de cand au devenit profesorii atat de materialisti ? daca au luat-o pe drumul asta tot timpul vor fi mai atenti la cat castiga decat la perdormanta
niciodata nu vor fi multumiti de salarii
iar asta s-a vazut acum la profesorii universitari care au castiguri foarte bune si au cerut 75% , nu 50% cat s-a dat la cei cu salarii mici
lacomia face ca scoala sa se transforme intr-o afacere , iar copii nostrii sunt doar unelte ptr ca profesorii sa obtina salarii tot mai mari
exemplul cu profesorii universitari este relevant