miercuri, 15 octombrie 2008

Extaz si agonie

No, sincer vorbind, desi ma asteptam la o corectie dupa cresterile spectaculoase de ieri de pe bursa, parca mi-a pierit iara optimismul care era oricum moderat.
Dupa un an de scaderi in care lunar spuneam "astea sunt minimele si gata", optimismul ca piata isi va reveni intr-un ritm mai alert s-a cam evaporat. Nu sunt convinsa ca am vazut minimele, la fel cum nu sunt convinsa ca ne vom reveni in mai putin de un an.
Va intrebati de unde atata pesimsim dupa ce am vazut ca se pot recupera 15% intr-o zi. Simplu... lucrurile in economie nu mai sunt asa roze cum aratau la inceputul anului. Desi eram foarte optimista in ce priveste investiile straine (Voestalpine, respectiv Ford) am inceput sa ma indoiesc ca economia noastra va zburda in urmatorul an. Voestalpine are ceva probleme cu finantarea iar despre Ford se zvoneste ca e cu piciorul in faliment pe la ea pe acasa. Nu mai spun de reducerea productiei cu 50% a combinatului de la Galati.
Deci ma intreb acum, si presupun un scenariu ceva mai sumbru: oare cum vor arata rezultatele viitoare ale companiilor listate la bursa? vor fi spectaculoase? Vor avea emitentii acelasi ritm de crestere al CA si al profiturilor? Imi este teama ca nu. Si daca acest scenariu sumbru se adevereste atunci ce se va intampla cu cotatiile bursiere? Ar fi stupid ca in cazul unor rezultate mai proaste emitentul sa fie taxat. Pai daca atunci cand a avut rezultate bune nu a luat nimeni in considerare datele fundamentale, ce mai conteaza o pierdere pe ici pe colo?
Dar incep sa ma enervez si nu mai pricepe nimeni nimic.
Ne vedem la postarea urmatoare.

2 comentarii:

Carti fara pret spunea...

Se anunta inceputul unei crize mai mari ca cea de la finele anilor '20. Si va fi de durata.... Romanii au cumparat detoate pe credit, chiar si mancare. Acum sa vedem de unde mai platesc, mai ales ca scaderea productiei inseamna somaj....

rhodos spunea...

nu este inceputul unei crize mai mari decat cea din '29-'33 ... chiar este deja mai mare decat aceea si suntem in mijlocul ei chiar daca la noi inca nu se simte asa puternic