marți, 14 iulie 2009

Château d'If


... sau de ce nu te poti satura de Franta

Construit pe insula d’If in apropierea Marsiliei, castelul a devenit celebru odata cu lansarea romanului “Contele de Monte Cristo” al lui Dumas in 1844. Insula ofera o panorama superba asupra vechiului port al Marsiliei, locul de unde pornesc la fiecare 30 de minute vaporasele pline de turisti. Vantul care bate dinspre mare nu te poate opri sa admiri privelistea si nici nu iti poate intrerupe plimbarile pe zidul inchisorii.

Cine s-ar fi gandit ca o carte va face celebru un loc atat de plin de istorie? Se pot spune multe despre francezi dar nu se poate spune ca nu stiu sa isi vanda cultura si locurile intr-un mod cat se poate de original. In fiecare incinta a castelului descopereai cate un ecran pe care rula filmul “Contele de Monte Cristo”. In fiecare cotlon gaseai cate un inscris care iti amintea ca abatele sau contele au trecut pe acolo. Fictiunea se impleteste de minune cu realitatea zidurilor. Castelul inchisoare, cu toate accesoriile sale, iti transmite fiecare episod din marea evadare a contelui. Desi in realitate nu este cunoscut ca vreun prizonier sa fi evadat din inchisoarea d’If, prezenta personajelor lui Dumas te face sa te indoiesti. Nu mai faci distinctie intre realitate si film. Este ceva cu totul deosebit.

Pentru ca francezii sarbatoresc azi ziua nationala, si pentru ca eu sunt indragostita de locurile alea atat de pitoresti, nu puteam gasi un moment mai potrivit pentru a va descrie bucatica asta de pamant.

Ile d’If – 2005 – cu imaginea Marsiliei la orizont

2 comentarii:

Flavius Ţerbea spunea...

E, frumoasa poza si frumos farul din fundal! :)
Mai nou, farurile sunt pasiunea mea...cand o sa cresc mare vreau sa vad macar unul din fiecare tara care poseda asa ceva...
Pana acum am vazut doar cateva (zeci) de pe continentul nord american...dar n-au intrat zilele in sac!

rhodos spunea...

E timp berechet :) bine ai venit :)