joi, 23 iulie 2009

Bune maniere

Cica un individ dornic sa se educe citeste un anunt: “Dans si bune maniere”. Merge omul nostru la cursuri si dupa o perioada il intreaba prietenii: “Si cum e cu dansul?” Omul le raspunde cu naduf: “P*** dans, numai bune maniere!”

Si daca tot nu mai auzi pe nicaieri de “Codul bunelor maniere” m-am gandit eu, neica nimeni, sa povestesc cu ce si cum se mananca chestiile astea cu manierele pentru ca lumea vad ca e prea ocupata cu Codul penal in aplicare si Codul rutier care nu se respecta.
Evident ca acest cod a suferit nenumarate modificari datorita schimbarii stilului de viata mult mai alert si a modificarii statutului individului in societate. Evident ca nu se mai poarta pupatul mainii pentru ca femeia s-a emancipat si a devenit egala barbatului. (In engleza as spune Bull shit!, in romana nu mai spun ca incalc bunele maniere).
E evident ca anumite reguli au fost schimbate. De ce o femeie trebuie sa fumeze cu stanga si nu cu dreapta? Bine ar fi sa nu fumeze deloc dar .... pai pe vremuri cand se mai purta pupatul mainii era deranjant ca barbatul sa simta mirosul de tutun. Azi in schimb nu se mai pupa deci nu mai conteaza.
Si tot o chestie care tine de reguli schimbate. Mergi cu prietena la fast food, nu la restaurant, prin urmare exista posibilitatea sa ai ghinion si scaunele inalte sa fie prinse in podea. No sa te vad cum ii tragi scaunul domnisoarei fara vreo hernie :D.
Rolul Codului de bune maniere nu este neaparat acela de a ne invata sa facem “gesturi” de buna crestere. Unul din scopuri este de a invata arta conversatiei, de a imbunatati comunicarea intre indivizi cu scopul de a nu deranja pe nimeni si, mai mult de atat, de a face impresie buna.
Si pentru ca pe vremuri existau cursuri de genul celui din banc, azi am sa imi permit folosirea goagalului pentru ca nu stiu cati profesori de dans isi mai invata elevii bunele maniere.
Va continua.

2 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

În ultima vreme, observ din ce în ce mai mulţi oameni care par certaţi rău de tot cu manierele elegante...

Geocer spunea...

Oricum, e clar ca manierele trebuie sa evolueze si ele odata cu evolutia societatii. Altfel, am face si acum plecaciuni pana la pamant in fata cate unei doamne.