miercuri, 8 aprilie 2009

Twitter si revolutia

Pentru ca in sfarsit se intampla ceva in Moldova nu ma puteam abtine sa nu citesc stirile si sa nu stau pironita cu ochii in televizor. Se poate incepe o intreaga dezbatere pe tema. Cum? De ce? Cine? Etc. O gramada de intrebari la care va raspunde ca de fiecare data istoria. Noi nici acum nu stim exact ce si cum s-a intamplat in ’89 si acum deja e tarziu. Istoria nu se schimba.
Vor aparea nenumarate teorii ale conspiratiei si vom vedea o multime de “analisti politici” care ne explica cum se traieste acolo si ce se intampla acolo. Nu de alta dar cei care n-au prieteni moldoveni sa stie trebuiesc informati de cineva, nu?
Pentru cei care chiar nu stiu ce se intampla si nu urmaresc programele de stiri, le recomand Twitterul. Telefoanele nu functioneaza prin zona aia, net’ul metropilotan e taiat, pe cablu nu se mai transmit posturile romanesti si studentii moldoveni care au vrut sa intre in Moldova au fost opriti la granita.
Ce se intampla acolo numai Dumnezeu stie.
Nu am avut niciodata afinitati prea mari cu cei de dincolo de Prut dar traiesc sincer o multitudine de sentimente de solidaritate cu cei de acolo si in special cu tinerii. E o lupta intre generatii. Cel putin asa se spune.
M-a impresionat un indemn de pe Twitter prin care se cerea studentilor de la medicina sa fie in Piata Marii Adunari Nationale ca sa acorde primul ajutor.
Pentru cei interesati: gasiti pe Twitter toate mesajele dand cautare pe “pman” (Piata Marii Adunari Nationale).
Oare de data asta iese?

8 comentarii:

Ciprian D. spunea...

Cred ca vor da chix...

Marius spunea...

Sa speram ca vor mai exista unii cu puterea de a se rupe de comunism. Asta e speranta mea, de om, la fel ca tine, fara afinitati moldave.

rhodos spunea...

@Gigel: Sper sincer ca nu vor da si cred ca asta e momentul sa se schimbe ceva. Sunt toate ingredientele
@Marius: Au cam ramas ultimii. E sansa lor.

Anonim spunea...

Am facut si io o trecere in revista a blogurilor pro-basarabene. Cand am fost la Chisinau, anu trecut, se uitau chioras la mine si ma intrebau de ce nu vorbesc romaneste. ??? Adica, ca ei. Cu arhaismele alea ale lor. Am mai vazut multi care urasc romanii si mi-au trantit-o in fata iar perceptia generala e ca i-am abandonat in timpul razboiului. Am cunoscut si cativa romani adevarati, care sunt foarte batrani. Aia merita tot respectul, oameni care peste noapte s-au trezit cu alta nationalitate. Restul sunt niste rusificati. Tinerii de varsta noastra erau gretosi, infatuati si rautaciosi. Ca sa nu mai vorbesc despre rachetii care vin de acolo incredibil de usor, sau studentii basarabeni care se uita la noi de sus, desi n-au facut nimic ca sa merite bursele sau studiile, altceva decat sa arate ca sunt basarabeni. Mie mi se parea ca trebuie ajutati si intelesi, ca trebuie sa li se ofere ce n-au la ei acasa, iar ei se purtau de parca eram slugile lor. Nici nu stiu ce sa mai zic. Si nu sunt ultimii frate, uiti Cuba si China, doua pioneze ipocrit-comuniste in fundu' planetei, care suna al naibii de asemanator cu cripto-comuniste.

Anonim spunea...

Vor da chix pentru ca nimeni n-are nici un interes vis-a-vis de ei. Sunt pe marginea drumului, in afara oricarui circuit economic.

Anonim, perceptia lor cum ca i-am abandonat in timpul razboiului este cat se poate de justificata; s-a cedat pamant fara un foc de arma in urma ultimatului rusesc; Carol al II-lea e o rusine pentru istoria recenta a Romaniei. N-am, fost in Basarabia insa sunt de acrod cu descrierea ta facuta studentilor din Romania; unii abia vorbesc romaneste, iar in particular, intre ei, vorbesc in ruseste. Atitudinea lor lasa mult de dorit. Fiecare populatie isi merita soarta.

Unknown spunea...

eu am citit abia azi si dintr-o pura intamplare stirile romanesti si am ramas tablou pt ca habar nu aveam ce se intampla in Moldova. si mie imi e mila de ei, desi subscriu ca isi cam merita soarta. acum cativa ani, la un curs IT au venit si niste moldoveni din Chisinau, se prefaceau ca nu inteleg romana si au cerut toate materialele in limba rusa! evident, aveau nume romanesti, like Ion si Vasile, deci ma indoiesc ca erau de origine rusa. cursul insa l-au urmat in limba romana, pe care pretindeau ca o pot intelege, dar nu o pot citi/vorbi... :-|
poate ca are si marketprospect dreptate ca unii isi merita soarta. Romania i-a vrut intotdeauna pe ei, ei nu ne-au vrut pe noi si se intorc acum spre Bucuresti ca milogii. Nu zic sa nu le fim alaturi, pt ca sunt totusi fratii nostri. Dar dragoste cu forta nu se poate. Si ei nu sunt convinsa ca ne mai recunosc dupa ce scapa de isprava asta.

Anonim spunea...

Bre, sa nu ziceti ca nu m-am documentat. Mai Rhodos mai, la ambele consilii de coroana din '40 a fost o majoritate de ministri care au cedat ultimatumului rusesc. Eu am incredere in Iorga, care a fost contra ultimatumului si care spune ca s-a dus in audienta la Carol II care i-a aratat decretu' de mobilizare generala contra rusilor. Voturile au vrut insa contra acestei atitudini si Romania a cedat, din cauza unor ministri de doi lei. Asa ca, desi era un papagal fustangiu care a facut bine doar cultural Romaniei, de data asta Carol II nu e capu' rautatilor. Dar ce voiam sa spun e ca nu mi se pare corect sa mi se reproseze mie ca roman care nici nu ma nascusem in '40 asa ceva. E aberant si totusi au facut-o. Mi-au spus verde-n fata, esti roman, voi ne-ati abandonat rusilor. Ca parca Romania n-a fost dupa aia sub talpa rusilor, pana la Gorbi...

rhodos spunea...

Se pare ca subiectul asta referitor la rusificare romanizare, cine e devina, etc. ramane deschis inca muuult timp de acum incolo. Sunt discutabile in momentul de fata reactiile lor privind alipirea la Romania precum si dorinta noastra de a ne considera "frati". Sunt inepuizabile argumentele si niciodata nu se va ajunge la un comun acord.