marți, 17 februarie 2009

Sunt roman!!!

Ce scriu acum imi doresc sa fie un manifest pentru toti care ne simtim romani.

Imi statea pe limba sau in varful degetelor sa scriu un post legat de discriminare etnica. M-am ingrozit citind comentariile de pe internet la toate articolele legate de moartea lui Cozma in care se cerea « moarte tiganilor », « moarte ungurilor ».

Ma ingrozesc in continuare cand vad cum seful nostru de stat incita minoritatea romanilor din judetele Harghita si Covasna impotriva ungurilor din zona si incita ungurii impotriva ungurilor.

Ma ingrozeste cand vad reactia presei italiene vis’a vis de romani si cum se generalizeaza o problema de infractionalitate.

Sunt ingrozita ca poporul roman ia parte la un asemenea joc, fie el politic sau publicistic.

Nu pot sa spun ca ne meritam soarta si nici nu voi accepta vreodata o asemenea exprimare.

Traiesc intr-un oras condus de o minoritate. E drept ca nu sunt unguri ci nemti dar nu conteaza. Cine face diferenta ?

Traiesc intr-o zona unde nu mi-am pus vreodata problema ca cutare e ungur sau neamt sau moldovean (de peste Prut).

Am cunoscut tigani pita lu’ Dumnezeu, cu mult bun simt. Poate mai mult decat al multor romani.

Ar trebui sa facem distinctia intre a te naste in vreun fel si a deveni infractor.

Refuz sa tratez oamenii ca pe infractori doar pentru ca sunt de etnie rroma. Refuz sa-mi fie frica de autonomia maghiara doar pentru ca acum sute de ani au condus Transilvania.

Refuz sa consider ca avem o problema etnica doar pentru ca un « oarecare » s-a trezit ca e in campanie electorala. Ar trebui sa facem in asa fel incat sa ne regasim respectul fata de noi si fata de cei din jur indiferent de nume sau etnie.

Eu sunt romanca si indiferent unde voi merge raman romanca. Voi?

4 comentarii:

Lucian spunea...

eu cred ca trebuie sa acceptam cine suntem, cu minusuri si plusuri. nu cred ca suntem mai prosti, mai frumosi sau mai inteligenti decat altii. indiferent unde voi ajunge in lumea asta, nu voi ascunde faptul ca sunt roman, ma simt bine in pielea mea si nu mi-e rusine cu poporul din care fac parte. trebuie sa mentionez si ca nu ma simt deloc patriot, dar asta e alta mancare de peste :)

Marius spunea...

Intr-adevar, lucrurile astea etnice sint mai inflamate cu cit se urca pe scara asta politico-sociala. Sint de acord ca nu sintem mai sau mai decit alte popoare. Eu cred ca toata nebunia asta porneste de la modul nostru, mult spre specific, de a fi slabi si a privi legile si regulile intr-un mod elastic. Mult prea elastic.
Noi am inventat "Las ca merge si asa" din pacate. Asta e buba ce trebuie tratata.

ramoo spunea...

Eu nu as baga mana in foc ca-s romanca 100%. De unde sa stiu eu cu cine s-o corcit bunica, strabunica:D? Nu conteaza oricum, daca ma intreaba cineva ce sunt zic: romanca:))Si urasc bucurestenii:P

Anonim spunea...

Spunea cineva pe-aici ca nu suntem nici mai rai, nici mai buni... adica, cum ar veni, ne incadram in medie. Eu nu sunt chiar atat de convins. Suntem sub media europeana si ne-am fura degeaba caciula sa pretindem altceva. Nu suntem la fel de emancipati ca restul occidentalilor si nu suntem la fel de civilizati ca ei. Traiesc printre straini de vreo 15 ani si din pacate, de fiecare data cand ma intorc sa-i vizitez pe cei dragi, ma izbeste diferenta asta de comportament si mentalitate. Numai la televizor daca te uiti si te crezi in urma cu 50 de ani, cand nu poti intelege cum de marea parte a programelor difuzate zi de zi pot exista... Uite ca pot, exista audienta ! Mare ! :-)