luni, 23 februarie 2009

Boul


Desi documentarea despre “bou” a esuat in ce priveste sursa Wikipedia, am ramas la definitia din DEX care este mai mult decat sugestiva si completa si anume aceea ca boul este: “Taur castrat, cu talia mai mare decât a vacii, folosit ca animal de tracţiune şi mai ales pentru carne (Bos taurus).” Trebuie sa recunosc ca imi era complet straina aceasta definitie dar pe de alta parte inteleg sensul. Adica ii inteleg si pe italieni ca vor sa transforme niste “tauri” in “boi” desi mi-e teama ca violatorii sunt din start boi care fac pe taurii.

Tot in DEX mai gasim o varianta: “Epitet injurios la adresa unui bărbat.” Dupa cum se observa, chiar DEX-ul ne ofera legatura dintre om si bou. Putem intelege ca aceasta legatura este legitima din moment ce este mentionata de un document elaborat de Academia Romana.

Boul, ca si vaca, este un animal foarte intalnit in zona rurala dar nu numai. Boul poate fi vazut si el in mijlocul intersectiei dar spre deosebire de vaca, care e in plimbare pe acolo, el gesticuleaza si dirijeaza circulatia. Nu ati observat ca de fiecare data cand e un bou in intersectie se fac ditamai cozile si se intrerupe circulatia?

Dupa cum spuneam boul are o raspandire foarte larga. Poate fi vazut si la volan, si in parlament, si in politie, si la finante, si de fapt cam peste tot unde e nevoie de “inteligenta” ... minima.

Pentru ca vaca si boul apartin aceleiasi specii, nu se putea ca cel din urma sa exceleze la capitolul inteligenta, de aceea se mai spune ca “te uiti ca boul la poarta noua”. Posibil sa fie si “vitelul la poarta noua” dar nu schimba nimic maturizarea.

Pentru a nu desconsidera complet animalul prin comparatiile pe care le-am facut, am sa-l reproduc pe Toparceanu cu urmatoarea fabula:


Rumegind cocenii de pe linga jug

Sa-ntrebat odata boul de la plug

Doamne, pe cind altii huzuresc mereu,

Pentru ce eu singur sa muncesc din greu?

La-ntrebarea aceasta

Un prelung ecou i-a raspuns din slava:

-Pentru ca esti BOU!


Sunt convinsa ca lipsurile acestui post vor fi umplute deci astept :)


3 comentarii:

LiaLia spunea...

Rhodi, mai e şi expresia aia cu "bou-bălţii" :))))

Anonim spunea...

Da mai e si boul din zodiacul chinezesc...Si despre ala sunt muuuuuuuuuuuulte de spus :P

rhodos spunea...

Mary: intotdeauna se poate mai bine :D