marți, 10 februarie 2009

Acolo si aici ... un sistem medical in perfuzii!!


Un post iesit in urma unui comentariu pe FYT

Am un frate plecat acum 5 ani in Franta pe cand era medic rezident. Angajat fara nici o rezerva ca medic rezident si cu salariul de medic rezident acolo. Plecat de la 120 de euro aici la 1300 de euro acolo. Cu garzi platite extrem de bine, cu zile libere dupa 24 de ore de garda. Aici avea garzi neplatite si dupa 24 de ore de garda trebuia sa ramana la "servici" inca 8 ore.

Acolo a ajuns in 3 ani sef de clinica si asistent universitar, aici seful de sectie lua spaga.

Aici nu-si putea plati chiria si statea la prieteni. Acolo in primul an si-a luat mobila, televizor, masina.
Aici l-au exclus din Colegiul medicilor pe motiv de neplata a cotizatiei desi era inscris in echivalentul aceluiasi organism intr-un stat UE.

Acolo nu exista tratament diferentiat intre pacienti, aici este.

Acolo nu e tratata numai boala ci si psihicul, in sensul ca exista in spital psiholog si estetician. Aici nici medici nu sunt destui.

Acolo nu dai spaga pentru un servetel sau un "buna ziua" ci te enerveaza vizitele asistentelor din 15 in 15 minute care te intreaba "ça va?!".

Acolo se face sedinta in fiecare dimineatza si se discuta fiecare caz in parte pentru a se trata fiecare pacient corespunzator. Este o decizie comuna. Aici medicii tineri nu au acces la farmacie fara acordul sefului de sectie.

Acolo sunt cate doi bolnavi in salon, cu baie proprie si cu aparatura medicala de urgenta la fiecare pat. Aici sunt inghesuiti bolnavii in paturi provizorii in niste saloane insalubre.

Acolo ai posibilitatea unui tratament medical ambulatoriu de specialitate. Fiecare asistenta si infirmiera a acestui serviciu are mijloc de transport si aduce cu ea pe langa medicamente, comprese, pampersi si cosul de gunoi reciclabil pentru a nu lasa materialele medicale folosite in casa bolnavului. Aici nu exista asa ceva.

Acolo este tratat orice batran peste 90 de ani. Aici daca ai peste 60 nu te mai opereaza nimeni pentru a nu-si asuma riscuri.

Acolo tratamentul de cancer este gratuit in calitatea de asigurat. Aici te duci de acasa cu seringi, substante perfuzabile si medicamente.

Acolo asistentele ajuta infirmierele la schimbatul patului si al pacientilor. Aici asistentele sunt doctori.

Acolo costul spitalizarii pe o zi este diferentiat in functie de sectie si poate ajunge la 3000 de euro. Aici nu am vazut nicaieri cat costa si nici nu e nimeni in stare sa-ti calculeze.

Acolo se respecta urgentele si normele de aplicare a timpului de asteptare. Aici poti sa crapi si sa fii sfidat de o asistenta care iti raspunde dupa jumate de ora de asteptat pentru o criza de rinichi ca “daca ai rezistat de dimineatza mai poti astepta o jumatate de ora”.

Acolo ti se face meniul in fiecare dimineatza dupa gusturile tale. Aici: care meniu??

Acolo este tara grevelor. Dar niciodata nu vei vedea toti medicii facand greve fara sa asigure strictul necesar.
Tratamentul de acolo vine pe fondul unei satisfactii financiare si morale a acestor cadre. Nu pot face greseli pentru ca au tot interesul sa te scoata sanatos din spital. Si au si cu ce sa faca acest lucru. Aici nu te bucuri de un zambet pe fata vreunui cadru medical pentru ca e lehamite si nu realizeaza ca un zambet si o reusita medicala poate schimba viata unui bolnav si poate compensa un pic dezamagirea si neputinta.

Asa vad eu diferenta de sistem. Am simtit-o si nu are nici o legatura cu oamenii de aici si cu capacitatea lor profesionala. Vorbim de un sistem medical care duce lipsa acuta de oameni si de bani. Vorbim de constiinta si nu realizam ca mai presus de toate avem o natie bolnava care cu greu se va vindeca.

6 comentarii:

admin spunea...

avem si noi medici care cu sporuri si alte avantaje castiga mai bine ca cei din FRANTA
la fel e si in cazul profesorilor

ramoo spunea...

Baiiiii....traim in Romania!!! Ce pretentii aveti? Rabdare , sa mai treaca 100 de ani sa ajungem ca aia:P Aici daca n-ai noroc sa dai peste un doctor care face ceea ce face din pasiune si care sa iubeasca oamenii...poti sa mori linistit. Ai bani de dat? mai ai o sansa. Nu ai...n-ai decat sa crapi. Am probat pe propria piele, nu vorbesc ca asa am auzit. PS: e insurat fratele tau?:) ...nu pt mine, dar am o prietena burlaca si suna bine:P

rhodos spunea...

Chiar si cu venituri suficiente la nivelul de dotare si aprovizionare ne mai trebuie 30 de ani. Nu sunt conditii de a practica medicina. E o concluzie cat se poate de naspa.

Lucian spunea...

e deprimant, imi vine sa emigrez

rhodos spunea...

Lucian: mie imi vine de mult dar nu reusesc sa ma motivez inca suficient. Adica imi vine si nu prea. Parca trebuie sa ramana cineva sa incerce sa schimbe lucrurile

Lucian spunea...

eu nu am astfel de sperante, daca as avea posibilitatea sa emigrez acum, as face-o fara remuscari