miercuri, 21 ianuarie 2009

Masuri crizate anticriza

Incercam sa ramanem calmi in ce priveste trendul pe care il va avea economia Romaniei in 2009. Politicienii actuali si vechi s-au dovedit a fi inconstienti. In continuare noul guvern isi gaseste scuza in “mostenirea” PNL care din pacate nu avea cum sa fie foarte usoara. Cine spune acum ca este incompetenta crasa ca un stat cu crestere a pib-ului de 7,8% sa aiba un deficit de 5,2% este un dobitoc. In primul rand oamenii acestia “noi” nu stiu care este componenta pib-ului si nici pe cea a deficitului. Nu mai vorbesc de dezastrul la nivel de executie bugetara in ultimele doua luni din 2008.

Pe de alta parte, masurile “anticriza” anuntate de noul guvern sunt aiuritoare. Amintesc una singura de la care m-a pufnit rasul: “Exportatorii vor fi şi ei scutiţi de plata TVA pentru produsele vândute peste graniţă” ... adica stai sa pricep ... in codul fiscal este prevazut TVA 0 la exporturi dar tu iei masura asta ca sa ce? Pai nu e acelasi lucru? Ce masura noua e asta cand tu functionezi ca stat de ani de zile cu norma asta in Codul Fiscal?

Alta minune in propunerile guvernantilor: “angajatii care se afla in somaj tehnic ar putea plati un impozit pe venit mult mai mic.” Intrebarea mea e DE CE? Atata timp cat acest somaj este platit de catre companie nu vad de ce acel om care sta acasa in “somaj” ia mai multi bani decat mine care muncesc. Ok. Spuneti ca sunt absurda dar asta e o masura sociala si nu una anticriza. De ce cu banii pe care i-ar scuti “somerul” si pe care i-ar incasa statul nu s-ar da de lucru companiei respective. Atunci s-ar justifica si salariul repsectivului si toata lumea ar fi multumita. Nu ar sta degeaba acasa ci ar lucra pentru banii respectivi chiar daca eventualele comenzi le-ar face statul.

“Noul Cod Fiscal are în vedere modificarea legii jocurilor de noroc şi revizuirea taxelor pe care statul le încasează din acest domeniu.” Hai nu zau? Din 10 masuri asta va aduce cu siguranta cei mai multi bani la buget. La fel si aia cu suprataxarea produselor de lux. Adica sa pricep: avem o piata de lux subdezvoltata si care probabil nu depaseste 1% din comertul intern (aici poate ma ajuta cineva cu procentul exact) dar o omoram in fasa. Adica daca tot nu exista lasa ca se duc Romanii si isi cumpara “de la Ungaria”. Pe de alta parte si sa se aplice o astfel de masura, de unde consideri un anume produs ca este de lux daca e sa luam in considerare imbracamintea? Adica daca e 100 de lei e banal si daca e 500 de lei e de lux? Sau cum se va calcula ca io nu pricep.

Cam asa ne ocupam noi timpul acum si sa nu ziceti ca nu e distractiv. Ia sa nu va mai aud ca nu cumparati romaneste ... ca mi-am adus aminte, cautam parteneri pentru concediu la ski in Austria :))))

4 comentarii:

Anonim spunea...

hehe, cireasa, adica 2smartcherries.blogspot ti-a luat-o inainte, e deja acolo. combate criza cum poate, pe cea a austriecilor, normal.

taxarea luxului mi se pare mai normala(chiar daca unii zic ca oricum e taxata, 19% din 500 e mai mare decat 19% din 100 pentru acelasi tip de haina, palton sper exemplu); mai normala decat o revenire la impozitarea progresiva, asa cum era inainte de 2005. e utopic ce vreau eu intr-o romanie in care baremele de cos zilnic, lux si altele sunt interpetate de unii dupa cum cumpara nevasta si dupa cat castiga soacra din pensie. ok, sunt exemple absurde, dar se pare ca in absurdistan traim demult. cel mai tare exemplu de barem uitat era cel cu taxele vamale pe categorii, cand iti luai un dvdplayer cu 20 de euro si ti-l taxau la valoarea de baza 145, cum a ramas de cand acesta era o raritate, gadget smecheros

rhodos spunea...

Deci te dadeai sa inteleg la produsele de lux ai?! :)))

LiaLia spunea...

Si eu am combatut criza de sarbatori la Viena, asa ca sunt alaturi de tine :D (si de invidez in secret). Sa legalizeze prostitutia, sa se impoziteze, sa le ia si manelistilor ceva impozite, sa vezi cum creste banii la buget, fara numar, fara numar ...

ramoo spunea...

Numai taxe si taxe..eu vreau sa ma rasplateasca cineva ca vin la servici pe jos sau cu bicicleta, astfel fac si picior frumos si protejez mediul.Vreau sa fiu incurajata:))