joi, 22 septembrie 2016

Ne concentram un pic?

Acum cateva zile intrebam pe FB “who the f*** is Olivia Steer?”.  Auzisem de blogul ei, am citit cateva ineptii de pe acolo, dar am considerat ca doamna imi este “mult superioara” astfel incat a intrat in cosul de gunoi de pe history. Faptul ca este data ca exemplu negativ in presa cu privire la principiile “sanatoase”de urmat, nu este o mare realizare pentru nimeni. Reclama facuta respectivei doamne e una gratuita si, din punctul meu de vedere, total nemeritata. Ce am inteles eu din toata aceasta dezbatere este ca doamna in cauza stie sa citeasca, ba mai mult, citeste chiar si prospecte pe care ni le da ca exemplu cu toata convingerea (oare v-am zis ca nu e medic?). Polemica despre autism inca e deschisa pentru ca tine de nivelul de intelegere al unor studii pro si contra vaccinarii, dar nu vreau sa intru in polemica asta pentru ca nu sunt medic. La nivel individual, fiecare este liber sa adopte o atitudine sau alta, dar as prefera sa fie sustinuta de argumente.

Am citit de curiozitate prospectele a trei produse. Ma rog, eu le citesc pe toate cand iau cate o pastila, dar nu indemn pe nimeni sa ia furazolidon in caz de extrema urgenta (sic!).

Banalul hap de paracetamol:
 Reacţii adverse rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 1000) 
- modificări ale trombocitelor (tulburări de coagulare) 
- tulburări ale celulelor stem (tulburări ale celulelor de la nivelul măduvei osoase, implicate în formarea celulelor din sânge)
- depresie, confuzie, halucinaţii 
- ameţeli, tremurături, dureri de cap 
- edem (acumulare anormală de lichid sub piele)
- tulburări de vedere 
- dureri abdominale, sângerări gastrice şi intestinale, diaree, greaţă, vărsături 
- tulburări ale funcţiei ficatului, insuficienţă hepatică, necroză hepatică (moarte a celulelor hepatice), icter (îngalbenirea pielii sau a albului ochilor)
- mâncărime, erupţii cutanate tranzitorii, transpiraţii, pete roşii pe piele, urticarie
- supradozaj şi intoxicaţie   
  
Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000) 
- trombocitopenie (reducere a numărului trombocitelor), leucopenie (scădere a numărului de celule albe din sânge), neutropenie (reducere a numărului celulelor neutrofile din sânge), anemie hemolitică (distrugere anormală a celulelor roşii din sânge)
- angioedem cu simptome precum umflarea feţei, buzelor, gâtului sau limbii, 
- reacţii alergice severe (anafilaxie)
- hipoglicemie (valori mici ale zahărului din sânge) 
- dacă anterior aţi avut dificultăţi în respiraţie când aţi luat acid acetilsalicilic (aspirină) şi/sau alte antiinflamatoare nesteroidiene şi acum aveţi aceeaşi reacţie la acest medicament 
- hepatotoxicitate (leziuni ale ficatului determinate de substanţele chimice)
- boală severă de piele care pune viaţa în pericol prin provocarea de erupţii cutanate, descuamarea pielii (sindrom Stevens-Johnson) 
- boală de piele care pune în pericol viaţa prin provocarea de erupţii cutanate, descuamarea pielii şi răni (necroliza epidermică) 
- insuficienţă renală severă (deteriorare severă a funcţiei rinichilor) 
- boli ale rinichilor (nefrită interstiţială) 
- sânge în urină (hematurie) 
- imposibilitatea de a urina (anurie)

Pilula de aspirina are un prospect la fel de nasol. Dar ca sa vedeti cat de mult va poate speria:
Au fost semnalate sângerări diverse - hematemeză, melenă, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feriprivă), epistaxis, gingivoragii, purpură. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se menţine timp de 4-8 zile după oprirea administrării acidului acetilsalicilic.
Fenomenele de iritaţie gastrică (dureri abdominale, pirozis, greaţă, vărsături) sunt rare dacă tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.
Sunt posibile reacţii alergice, manifestate îndeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm bronşic sau reacţii anafilactice. Au fost semnalate reacţii de tip anafilactoid la pacienţi idiosincrazici.
Au fost semnalate complicaţii infecţioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie şi afectare hepatică), la copiii trataţi cu acid acetilsalicilic în scop analgezic şi antipiretic.

Asa-i ca nu ati avut curiozitatea de a citi toate reactiile adverse care pot aparea? Mai luati din astea? Eu zic ca da (cu exceptia alergicilor!), pentru ca v-ati demonstrat pana acum ca beneficiile sunt peste riscurile pe care vi le asumati.

Si acum revin la isteria pornita ieri cu epidemia de rujeola. Cineva spunea ca, in anii anteriori, numarul de cazuri de rujeola a fost mult mai mare si ca asta este o reactie emotionala, manipulativa a MS de a mai vinde niste vaccin.  S-a invocat si faptul ca noi am avut bolile copilariei si n-am patit nimic. S-o luam pe rand.
Conform datelor statistice publicate de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor, evolutia rujeolei a avut un trend descendent din 2012, cu un varf de 7450 cazuri confirmate, pana la 7 cazuri confirmate in 2015 (in 2011 - 4784 cazuri, 2013 – 1159 cazuri, 2014 – 59 cazuri confirmate).  Este evidenta reactia ministerului privind epidemia, pentru ca datele raportate in anul anterior erau imbucuratoare, iar ultimul deces inregistrat din cauza rujeolei a fost inregistrat in 2013, la un numar aproape dublu de cazuri fata de cel inregistrat in prezent (674 -  cu trei decese confirmate deja).

Sunt date statistice oficiale, iar mie imi plac cifrele.

Chestiunea a doua se refera la bolile noastre de copii. Conform datelor oficiale, vaccinul impotriva rujeolei a fost introdus obligatoriu in anul 1979, deci, cel mai probabil, n-am scapat fara sa il fac. Am avut bolile copilariei dar fiecare dintre ele a avut o forma usoara. M-a ajutat vaccinul in sine? Prefer sa cred ca da, si dau credit medicilor care au creat astfel de vaccinuri, pentru ca nu este o stiinta noua si nici nu pot sa banuiesc zeci de mii de oameni destepti de teoriile conspiratiei (cum argumenteaza unii). Mai pot veni cu argumentul poliomelitei, eradicata in tarile dezvoltate datorita vaccinului.  
Adultii de acum argumenteaza ca ei n-au patit nimic de la rujeola sau de la oreion si ca bolile copilariei sunt ceva firesc. Dar copiii de acum au acelasi sistem imunitar ca cei de acum 30 de ani?


In fine, nimeni nu detine adevarul absolut, asa cum nici blogurile unor persoane fara pregatire intr-un anumit domeniu nu sunt relevante. In toata isteria din jurul Oliviei Steer, trag o singura concluzie: medicul nu poate fi inlocuit de google, bloguri si alte chestii destepte care “te vindeca”pe net, iar daca o persoana ajunge in pozitia de a fi lider de opinie, recomand calduros o mai mare responsabilitate in informatiile si indemnurile furnizate, pentru ca ce lui ii face bine, altuia ii face un imens rau.   

Niciun comentariu: