sâmbătă, 20 februarie 2016

Tigania ca tigania, dar saracia?

Mai frate, imi zboara neuronul, ala de care v-am spus eu ca e singur cuc prin capul meu, ceva de nedescris! S-a gandit el sa analizeze problemele mari ale natiei. Mai, s-a sucit el de cateva ori, a citit si el cate ceva pe internet si, una peste alta, fiti atenti ce a descoperit!
Avem Antene. A dracu’antene, ne-au adunat toata plebea in piata, ba unii s-au ploconit in genunchi pentru iertarea pacatelor, doar doar mai dau pensionarii ceva naduf pentru un sediu. Ete na! Acum strangem un leu pentru Ateneu! Ups! Anteneu vroiam sa spun. Mai, dar atat s-au ploconit ipocritii in fata multimii, de ziceai ca vine Patriarhul la slujba. Da da! Ala de zicea ca nu vine neinvitat la pomeniri.
Mai frate, altii au o problema cu tigania. Pai cum frate sa il lasi pe Paun sa faca puscarie? Sau pe rapsodul sef Voicu? Pai tigania cu cine mai voteaza?
Si ca tot am ajuns la tigani, si-a adus aminte neuronul meu ca tiganii sunt rai. Nu zau? Din cauza lor avem tot felul de probleme, de la nemerniciile cu care suntem tratati in strainatate, pana la discriminarea pozitiva acordata lor cu locurile din universitati. Nu zau? Dar de tigania din viata de zi cu zi nu vorbeste chiar nimeni? De faptul ca sistemul sanitar e praf, si aici nu amintesc decat cateva povesti recente, Colectiv si bebelusii din Arges, ca invatamantul e praf, si aici ma poate sustine orice parinte cu copil in scoala, ca administratia publica este spre zero, si aici o recunosc si functionarii care aplica legi prost facute, si cate si mai cate.
Mai frate, de 26 de ani dam vina pe tigani, pe unguri, pe toata Uniunea europeana mult visata, dar niciodata pe ai nostri. Nu, ai nostri sunt doar gasca de prieteni care ne tin isonul sau ai nostri sunt parintii, in rest, Dumnezeu cu mila!
Oare cand vom realiza ca ne comportam ca o masa de manevra? Ca locurile de munca sunt create in majoritate de straini si platite prost? Ca judecam toti conationalii care si-au facut o afacere si pe care ii invidiem daca si-au facut vreo piscina si se plimba cu altceva decat cu Dacie? Ca legea e lege si pentru romanii care dau mita dar si pentru strainii care fac asta aici?  
Vreau si eu sa vad altceva decat minciuni la TV. Vreau sa aud de la cineva ca vine cu un program economic aplicabil. Nu mai vreau sa imi promita cineva salariu minim de 1000 de euro sau 10.000 de euro moca. Vreau sa vad ca, in alti 20 de ani (Dumnezeu sa-l odihneasca pe Brucan),  am macar posibilitatea sa ajung mai repede la Iasi decat la Viena, sau ca in comune nu ma mai afund in noroi pe prima straduta paralela cu aia principala, sau ca scoala e mai frumoasa si mai mandra decat biserica din sat. Imi doresc sa vad ca romanul e la fel de ospitalier si binevoitor cu toti care ii trec pragul, pentru ca sincer, in jur nu mai vad decat mizerie, fizica si umana. Imi doresc ca smecheria sa fie in folosul comunitatii, si primarii sa se bata in smecherii pentru a face drumuri si a baga apa potabila peste tot.

Inca mai sper ca scapam de tiganie si sper ca nu ma trezesc cu vreo amenda “simbolica”pe legea lui Dragnea. 

Niciun comentariu: