luni, 11 noiembrie 2013

In principii sa ne batem

Ei da! Suntem un popor plin de principii. Avem atatea principii incat nu ne mai vedem in oglinda. Nu ati observat comentatorii “sportivi” de prin presa on-line? Fiecare in parte sufera de cate o boala rara. “Principialitatea”. In principiu, ziaristul tranteste un titlu bombastic. Dupa titlu isi da drumul la pseudo-stire. Dupa pseudo-stire apar taberele. Taberele au atatea principii cate capete.
Un exemplu: sensurile unice si sensurile giratorii din oras. Fiecare ii da cu principiul in cap comentatorului dinaintea lui. Ba ca, de principiu sunt bune pentru ca fluidizeaza traficul, ba ca, de principiu, sunt rele pentru ca la ore de varf nu fac fata traficului si sunt ambuteiaje, ba ca, din principiu, fiecare e cu dreptatea in mana si nu se lasa pana nu il injura pe primar.
Un alt exemplu care imi vine in minte e principiul tolerantei. No, pe asta nu l-am vazut la nimeni. 70% din cei care comenteaza au o problema cu argumentele care sa sustina principiul.
Aici ma mai gandesc, in principiu, la plata, sau mai degraba eliminarea taxelor de intrare la evenimentele din buricul targului (din principiu nu pot sa ii spun metropola). Aici din nou avem dezbateri indelungate. De ce mancatorul de seminte sa caste ochii la un concert de muzica simfonica?! Sau, de ce omul cult sa asiste de dupa gard la concertele de manele?! Sau, de ce mancatorul de seminte sa plateasca taxa de intrare sa o vada pe Antonia?! Zau! Dezbaterea a fost poetica, dar mai ales … principiala.
Azi am mai citit o chestie de principiu pe net. Cica se facea, conform principiilor autoarei, ca suntem niste melteni cand ne deplasam cu avionul. Si ne cataloga stimata autoare, romanca de altfel, ca fiind cei mai melteni dintre melteni. Adica niste prost crescuti care nu sunt in stare sa se adapteze principiilor de comportament unanim acceptate de marile si civilizatele natiuni ale lumii. Evident ca articolul a provocat dezbateri aprinse si lupta intre principii. Eu personal m-am simtit jignita pentru ca nu am intalnit inca padure fara uscaturi, iar la mersul cu avionul nu suntem mai prejos decat alte natii cu o istorie mai bogata in traficul aerian. Dar asta e alt principiu personal.  
In principal, si in principiu, fiecare este liber sa se exprime. Toti cei care au un fir de net sunt posesori de principii. Fie ca ne convin sau nu, suntem datori sa le dam atentie pentru ca e singura modalitate de a ne putea apara propriile principii.

In incheiere, un principiu: ideile sustinute mai sus, sunt, din principiu, lipsite de orice principiu ;)   

Un comentariu:

Findia Group spunea...

Multumesc pt articol!