joi, 22 octombrie 2009

K shi kand

3 7ile shi 3 deja vara iar.

Propozitia de mai sus e doar o incercare chinuita de a scrie conform trendului. Greu. E o pasareasca pe care o folosesc micii internauti. Exemple sunt cu duiumul si pe cocalari.com si pe pitzipoanca.org asa ca nu ma apuc sa dezvolt.

Ideea e de fapt alta. Daca in urma cu cativa ani, academicienii nostri au schimbat unele reguli din gramatica prin eliminarea cratimei in unele cazuri ca sa nu dea de cap analfabetilor patriei, cat de curand o sa asistam la o noua schimbare de schimbare. Adica o sa folosim mult mai des litera K, litera care ne este total nespecifica, si mai mult decat atat observ ca si “ş”-ul se va transforma in “sh”. E drept ca in ziua de azi comunicarea a devenit mult mai rapida, dar mi se pare aberant ca o intreaga generatie sa utilizeze astfel de prescurtari in detrimentul unui limbaj corect gramatical. OK. Si noi ne-am americanizat, si noi folosim o gramada de cuvinte englezesti, dar de la a modifica un vocabular (limba este de fapt vie, nu?!) pana la modificarea structurii unei limbi, mi se pare o cale foarte lunga.

Am citi azi in Gandul un studiu referitor la calitatea invatamantului romanesc. Va rog studiati-l pentru ca e foarte relevant nivelul la care ne aflam. Incep sa imi pun intrebarea daca, atunci cand ajung eu la pensie, va mai avea cine sa cotizeze la fondul ala de stat pentru ca am convingerea ca micii lingvisti ai patriei vor fi o mare dezamagire pentru bugetul statului pe care toata lumea il ingroapa. Nu stam prost numai la gradul de alfabetizare, la toate capitolele am ramas repetenti si ganditi-va ca ne salveaza de la coada clasamentului tari ca Azerbaidjeanul si Albania.
Dumnezeu sa ne ajute!

2 comentarii:

Alex sau cum vreți voi spunea...

aceeasi parere o am si eu si mi se pare ca vin din spate niste generatii stricate atat de indiferenta parintilor, cat si de indiferenta guvernantilor, dar si de o gramada de alte porcarii cu care interactioneaza in perioada formarii.

Orin spunea...

Mi-e greu să nu subscriu părerii tale, și eu privesc cu groază în jur, la noile generații, la manelizarea României și chiar nu știu care ar fi soluția, că noi stăm și ne dăm cu părerea, dar cam atît!