joi, 15 octombrie 2009

Chestii de bursa cu contradictii si supozitii

Nu stiu cat de mult va intereseaza chestia asta dar trebuie s-o spun.

In urma cu doi ani, cand economia noastra duduia si rezultatele financiare ale societatilor listate la bursa depaseau orice asteptari, putini oameni din mediul afacerilor, si chiar specialisti pe piata de capital, au putut anticipa dimensiunile prabusirii. E greu de anticipat o cadere de asemenea anvergura a economiei, si, pe langa aceasta, o cadere de asemenea amploare a bursei. Un lucru istoric pentru Romania deoarece, desi in manuale se spune ca bursa e un barometru al economiei care reactioneaza cu 6 luni inainte, putini au inteles semnalele de la sfarsitul lui 2007. Recunosc cu mana pe inima ca nu am avut capacitatea de a previziona dezastrul care a urmat. Cu toate astea, scaderile de pe piata de capital au continuat in ciuda cifrelor extraordinare din mediul economic ale anului 2008. Puteti concepe ca o actiune sa scada cu 96-97% in conditiile in care avea bani in banca echivalent cu de doua ori capitalizarea? Asta ar fi insemnat ca pentru o actiune cumparata la 10 bani, in caz de lichidare voluntara actionarii sa primeasca 20 de bani excluzand mijloacele fixe. Bun.
Ei cam astea au fost conditiile anului 2008 si inceputul anului 2009.
Din primavara acestui an, desi toate semnalele duceau catre dezastrul de azi, atat in plan micro din cauza economiei blocate, cat si in plan macro la nivelul cifrelor privind pib-ul somajul, inflatia etc., ne-am trezit cu o bursa in revenire. Cresteri spectaculoase de 200-300% in doua luni etc. E hilar ce voi spune dar nici macar un indicator nu poate justifica cresterile astea de pe bursa. La fel cum a functionat spiritul de turma la cadere, functioneaza acum la crestere.
Pe de alta parte, e greu de inteles de ce bursa nu mai reactioneaza la evenimentele politice, sau daca reactioneaza, o face la unele care sunt consecinte doar.
Va dau un exemplu concret si va rog sa-mi spuneti daca concluzia la care ajung este justificata sau nu, pentru ca sincer cred ca pe bursa sunt toti de alta culoare, numai portocalii nu.
In 13 octombrie, ziua motiunii de cenzura – sectorul SIF a crescut cu 1.1% (as spune ca demiterea guvernului a fost perceputa ca o usurare de mediul business)
In 15 octombrie, ziua investirii noului prim ministru tehnocrat – acelasi sector SIF a scazut cu 1.5%. Liber la interpretari. Sunt chiar curioasa de opinia generala.

5 comentarii:

vala spunea...

bursa noastra este cel mai fin barometru economic al lumii la ora actuala ...
astfel ea anticipeaza cu precizie de cronometru miscarile asteroizilor din sistemul solar si scade si creste in consecinta, in functie de evolutiile probabilitatilor ca un asteroid sa loveasca pamantul ...

practic am vrut sa spun ca nu inteleg de mult bursa ... dar am folosit alte cuvinte ...

Miju spunea...

grafic facut ieri pe cotatiile de la bursa, in paralel cu anunturile pentru primministru: http://www.sinapse.ro/index.php?act=attach&type=post&id=13856

se distreaza baietii de pe sinapse - un fel de bursa pentru to[n]ti, nu?

rhodos spunea...

Vala: bursa noastra e mai mult decat atat. ea anticipeaza cu precizie de cel putin 24 de ore ce fac celelalte burse :)))) ai sa fii surprins ce bine se coreleaza chinezii cu noi =))))
Miju: numai tontii au mai ramas ca restul au vandut tot si au plecat :D

K. spunea...

Pt ca bursa nu reactioneaza cum crede majoritatea. In primele minute scadere de 3%, apoi crestere abrupta. Cei mari fac legea, nu ?

rhodos spunea...

Pe o bursa ca a noastra e un rationament valabil.