luni, 16 martie 2009

Din categoria “Asa NU”

Sunt un consumator inrait de stiri. Toata ziua citesc presa fie ea centrala sau locala. Televizorul de acasa sta aprins in general pe posturile stiri gen Antena 3 sau Realitatea si in egala masura pe The Money Channel. Sunt in stare sa fac diferenta intre un articol creat pentru manipulare si unul care imi prezinta brut informatia. Am suficient discernamant astfel incat sa dezaprob eforturile unora care se cred jurnalisti de a denatura informatia. Imi creeaza un mare disconfort aerul de superioritate pe care vreo fufa sau vreun fante il afiseaza in momentul prezentarii vreunei stiri. Am respect pentru cei care au bun simt. Am respect pentru cei care stiu sa isi faca treaba dar pe cei care imi etaleaza imbecilitati i-as scoate de pe sticla sau din presa. Din dorinta de a face senzatie, sunt transformate in mod voit titlurile si continutul stirilor.
Mi-am propus sa fac o culegere de titluri “nefericite” din presa, de articole scrise dupa ureche pentru ca sunt lucruri care ma enerveaza pur si simplu. Si sa incep azi cu cateva din perlele celor care se pretind “ziaristi”.

Gandul” si “Antena3” - mi-au provocat ulcer de nervi in urma acestui articol. In postul trecut am facut o scurta prezentare de “deontologie” profesionala. Care a fost scopul transformarii unui articol de lege in stire de senzatie nu l-am inteles dar cu multa jena pot spune ca multe din comentariile cititorilor imi demonstreaza ca e suficient sa arunci o piatra si multi prosti se arunca. Si doamne cati prosti mai sunt in tara asta.

In alta zona, nu cea a politicului, m-am distrat cu descrierea filmului castigator la Oscar “Slumdog Millionaire”. Iata cum a fost descris filmul respectiv si de ce nu m-am putut abtine (cei care l-au vazut stiu de ce): “Povestea din acest film, comică şi romantică în egală măsură, are ca protagonist un tânăr indian care participă la un concurs TV de cultură generală pentru a-şi impresiona prietena.” Cei de la “MoneyLine” ar face bine sa ramana la domeniul economic.

La economice se intampla muult mai des sa gasim informatii eronate sau titluri pur si simplu nepotrivite. Taifun face si el referire la un Titlu apocaliptic din ZF si explica mult mai bine decat as face-o eu in cateva randuri.

Va urma.

4 comentarii:

Lucian spunea...

nu stiu de ce mai urmarim programele de stiri daca stim ca enervam zilnic...

admin spunea...

eu spun sa nu mai iei stirile in serios :)

Marius spunea...

Daca cineva versat in presa are aceste pareri (me refer si la postul precedent) eu zic ca totusi sintem pe drumul cel bun. Probabil in urmatorii 654 ani vom scapa de astfel de idiotenii.
Va dati seama insa cit de loviti in neuron de aceste animalute din presa sint oamenii normali, de rind, cei care consuma presa ?... Ma mir ca nu au izbucnit epidemii de turbare ...

LiaLia spunea...

Eu de doua zile ma sinucid in direct, incercand sa lamuresc super ziaristii ca ce a aparut ca se va intampla (in VIITORUL apropiat) pe Mediafax, Realitatea si Antena3 NU este o informatie/declaratie pornita de la instututia unde lucrez (la relatii publice si comunicare), ci o INTERPRETARE stupida a unui raport de tip statistica din situatii TRECUTE! Care interpretare nu a fost macar verificata la noi, ci direct pusa pe flux! Nici nu mai conteaza subiectul (f important si cu impact, de altfel), dar pt super dezinformare cine isi asuma responsabilitatea? Pulea! Ca sa nu mai spun de articol in ziar central: "GIGEL, vicepresedinte la Institutia X, a fost demis de Boc. Nu se stie de ce pentru ca VASILICA este inca intr-o delegatie". Ce mai conteaza ca Gigel e purtator de cuvant si Vasilica e de fapt vice? Punem un titlu de senzatie si ne-am scos! Scarba-mi e!