luni, 15 decembrie 2008

Analiza de Craciun

In ultima perioada abunda blogosfera de posturi care analizeaza si supra analizeaza sfera politica si economica. Ca au fost alegeri si ne trebuie guvern. Ca e criza economica sau nu e criza. Ca cutare s-a aliat cu cutare. Ca atare taxa e stupida. Ca etc.

Trebuie sa recunoastem ca suntem un popor de analisti. Fie ca vorbim de politica, economie sau sport sau invatamant, noi le stim pe toate. Suntem 22 de milioane de analisti, antrenori si profesori. Facem analize la piata, acasa in familie, la servici. Oriunde si la orice ora noi avem solutii. Noi le stim pe toate.

Uitam insa de fiecare data ca atunci cand mergem la vot ne hotaram soarta. Noi nu avem spiritul civic american, sau chiar si francez, de a merge la vot. E un drept la care de multe ori renuntam din lehamite. Nu ne punem niciodata problema ca odata la 4 ani macar, aia alesi trebuie sa tremure. Le lasam in continuare impresia ca ei tot “acolo” ajung.

Da. Noi le stim pe toate. Si pentru ca le stim pe toate vom fi condusi intotdeauna de expresia: merge si asa! Ne multumim cu putin pentru ca nu am avut niciodata prea mult si nu stim ce inseamna de fapt ca poate fi altfel. Nu stim sa fim campioni si ne multumim ca suntem pe locul 5, 6,10, 140 etc. Termenii nostri de comparatie sunt denaturati.

De ce nu recunoastem macar odata ca ni se da cu lingurinta? Si nu atat cat ni se da e problema. Ci cat nu stim sa luam. Noi ar trebui sa luam. Sa castigam. Sa facem pe dracu in patru ca sa fie bine. La fel ca neamtul care trimite produsele noastre inapoi pentru ca nu sunt conforme cu pretentiile. Totdeauna lucram prost si suntem prea fuduli sa recunoastem. Noi zicem de neamt ca e exagerat, dar nu ne punem problema ca datorita acestei “perfectiuni” cerute neamtul traieste bine. Neamtul are performante.

Ce dorinta am de Craciun?

As fi spus ca imi doresc ca pruncilor mei nenascuti sa li se ofere sansa sa fie mai buni. Sa invete sa fie invingatori. Oare vor avea aceasta sansa? Inafara de cei 7 ani de acasa, vor putea sa aiba o astfel de atitudine in societate? Nu imi doresc sa imi transform copiii in niste analisti care sa vorbeasca la colt de strada. Sper sa nu aiba aceeasi soarta ca si noi care vorbim pe la colturi si nu ne baga nimeni in seama. Ei trebuie sa fie invatati ca ce isi doresc conteaza. Ca ei pot schimba ceva.

Si mai imi doresc ca Romania sa castige campionatul mondial de handbal, si la gimnastica sa avem numai locul 1, si sa castigam si noi odata Cupa Davis, si ........... sa avem un prim ministru decent pentru ca se pare ca Stolo a tras iara TEAPA!!!

Dumnezeu sa ne ajute!

11 comentarii:

ramoo spunea...

Eu imi doresc doar sanatate. Politicienilor le doresc insa asta: http://buburuza.net/?s=urare+de+sfan

rhodos spunea...

:))) deosebita urare :D

florinel spunea...

bravo mah rodicutzo, tare bine le zici :green:

LiaLia spunea...

Ce m-a durut ... :(

rhodos spunea...

lia: n-a fost cu intentie :)

taifun spunea...

si cu putin poti sa fi la fel de fericit ca si cu mult, ba chiar mai fericit

Lucian spunea...

bineinteles ca suntem toti analisti, macar atat sa avem... :)
apropo de tepe, astazi mi se pare ca s-a mai dat una :)

alexandra spunea...

test

about2run spunea...

hehe, test :)

madame, nu ai mail... macar o adresa de aia de colectat spamuri, unde sa iti mai zgarie lumea la usa cand vrea sa iti zica ceva

razvan pop spunea...

Craciun fericit si tot ce iti doresti.

Ioan Castil Valeda spunea...

Un an nou cat mai bun ! La multi ani !

A apărut o eroare în acest obiect gadget