vineri, 10 octombrie 2008

Un barometru stricat - BVB

As fi inceput cu mult mediatizata criza din SUA dar imi e teama ca nu am cum sa epuizez subiectul prea repede, asa ca am sa fac un mic rezumat al ultimelor 3 zile cu ce s-a intamplat in piata autohtona de capital.
Companii falimetare? Incapacitate de plata? Economia tarii in declin?
ABSOLUT DELOC!
Mult comentatele decizii ale BNR de acum cativa ani cu privire la politicile de prudentialitate tocmai si-au aratat roadele. Ca si acum 10 ani, cand Isarescu a fost principalul actor in evitarea intrarii Romaniei in incapacitate de plata, sistemul bancar romanesc poate sa spuna ca a fost salvat de acelasi om de la colaps.
Ce se intampla pe bursa noastra in acest moment, in schimb, e cu totul alta poveste si nu are de a face cu economia reala, chiar daca aceasta da semne de incetinire (foarte bine as spune eu!). Catalogate ca un "joc", tranzactiile pe bursa implica riscuri care, gestionate gresit, pot duce la pierderi personale. Nu vorbim numai de castiguri pe bursa ci si de pierderi. In acest moment avem o bursa mica, fragila, manipulabila, si foarte influentabila de tot ce se intampla pe plan international. Se vorbeste de corelare mai nou si ne-am sofisticat, noi ca investitori pe piata de capital din Romania. Mai nou nu ne mai intereseaza ca X companie are profit mai mare decat costa actiunea. Nu ne mai intereseaza ca cifra de afaceri a companiei Y este de 10 ori mai mare decat capitalizarea bursiera. Nu ne mai intereseaza ca Z firma are numerar aproape egal cu capitalizarea. Nu ne mai intereseaza nimic. Doar vrem sa scapam de actiuni pentru ca indicii din SUA scad cu 7%. Vindem pentru ca mai bine tin banii sub perna decat in niste companii care dau dividende.
Ca fapt divers: Alro Slatina (ALR) se tranzactioneaza la un pret de 3.65/actiune ... profit pe actiune 0.58 lei .. randamentul dividendului 16% .....
In fine .. vorbim despre panica in aceste zile, mai mult sau mai putin justificata de realitatile economice, de fapt noi suntem panicati pentru ca restul lumii e panicata si nu pentru ca ne pierdem serviciile.
Bursa ar trebui sa fie un barometru al economiei, din pacate acest barometru s-a stricat si nici macar nu ne putem considera pe noi responsabili de defectiune. Dar asta este viata.

PS: Ca sa stiti unde isi are samanta aceasta postare:
08.10.2008 - BVB a suspendat tranzactiile datorita unei scaderi a cotatiilor sub limita de avertisment - zi neagra la bursa si scaderi de 15 si 25%
09.10.2008 - nehotarare si volatilitate extrema pe piata
10.10.2008, ora 13:46 - asteptam trecerea celor cateva ore pentru realizarea tranzactiilor din fixing - bursa este in starea de predeschidere (adica se introduc, se modifica si se scot ordine dar fara a se realiza tranzactii) - toate societatile cotate la BVB se afla la cotatii de -15%
Doamne ajuta!

Niciun comentariu: