vineri, 28 noiembrie 2008

Subiectul zilei

Ieri am rasfoit blogurile si nu cred ca am gasit multe care sa nu fi mentionat, sau chiar afisat, scandalul dintre cei doi care se doresc parlamentari de pe B1.
Deh .. a fost subiectul zilei .... oare maine ce scandal se mai arata la orizont? ca, de ce sa nu recunoastem, dar devine din ce in ce mai interesanta campania asta cu toata scarba care o inconjoara :)
Aveti vreo sugestie de eveniment culturalo-mondeno-electoral? (a se citi mitocanesc ;) )

marți, 25 noiembrie 2008

Scenariul 1: PNL la guvernare .. din nou!

In ultima vreme tot apar sondaje de opinie legate de viitoarele alegeri parlamentare. Se fac guverne, se desfac, se pun prim-ministri, se calculeaza procente. Cam asta se intampla zilele astea, pe langa o bataie cu noroi dinspre stanga spre dreapta si invers.
Ce e mai interesant insa ca, la procentele aparute in aceste sondaje, castigatorul e de fapt : PNL!!
PSD si PD-L se cearta care cum apuca ca ba unii au 35 si ailalti doar 31%, ori unii au 37,55% si ailalti au 34.32255 ... in perioada :D.
Pana la urma sa presupunem ca PD-L si PSD sunt la egalitate undeva la 35%, si PNL-ul ia 20%. Ia vedeti cum dau calculele la majoritatea de 50....
O alianta PSD cu PDL nu vedem deci ne ramane o alternativa interesanta. PSD cu PNL sau PDL cu PNL. Indiferent de ecuatie, fara PNL nu se face majoritate si daca tot spunea domn' base ca un guvern minoritar nu este de acceptat, sa-i vedem atunci pe aia care castiga ce aliante fac :).
Va fi cred foarte interesant de urmarit. Deci spor la vot si ne vedem dupa alegeri sa comentam.

duminică, 23 noiembrie 2008

Un oras gri

Ca tot suntem in campanie, mi-am propus sa descriu un oras (altul decat Sibiul) si anume Targoviste. Nu-mi trebe decat o fraza scurta ca sa inchei descrierea: nasol oras! Cu parere de rau pentru cei care se plang ca in Sibiu soselele au gropi in cartierele marginase, ca in Sibiu e spoiala in centru (nimic mai adevarat :D ), ca praf de la constructii, ca etc. In fine. Mentionez ca nu sunt fan Johannis & co. Sfatul meu e sa mergeti in alte orase ale patriei, si daca nu va intoarceti cu probleme la directie la masina apoi sa ziceti bogdaproste!
Desi Targoviste e un oras destul de bine dezvoltat industrial datorita industriei metalurgice, accesul se face pe un drum ingrozitor. Numai ce iesi de pe autostrada catre Gaesti si deja dai in gropi. Un drum plombat cu mare arta, cu un strat de asfalt ciuruit peste betonul ala vechi din care se faceau drumurile pe vremea raposatului, denivelat din cauza traficului greu... in fine. Deplorabil. Noi nu avem centura dar credeti-ma pe cuvant ca nu as mai face drumul pana la targoviste cu o masina prea buna.
Lasand la o parte drumul. Orasul dispune de 2 unitati de cazare. Deci daca va trece prin cap sa dormiti in Targoviste va sfatuiesc sa va luati niste haine groase pentru ca se face economie. Nu prea ai de ales decat intre cele doua mari hoteluri vechi de cand lumea. Inafara de frig nu ma pot plange de altceva. Camera a fost mai curata decat la Ambasadorul din Bucuresti unde e drept ca trebuia sa stai cu geamul deschis de cald ce era dar noh....
In orice caz, daca va aduceti aminte cat de posomorat era Sibiul acum 10 ani va puteti imagina cum este Targoviste acum. Nimic spectaculos ci doar o senzatie de gri.
Pentru chestia asta cel putin nu m-as muta din Sibiu. E de departe un oras mai curat ca multe altele si de ce nu, mai vesel.
Ca o curiozitate, in drumurile voastre ce alte orase "curate" ati vizitat recent? Macar sa avem o idee de ce e inafara granitelor Sibiului.

miercuri, 19 noiembrie 2008

Dambovita trece prin Washington?

Ce se intampla in perioada asta este ceva greu de descris. Daca la noi populatia incepe oarecum sa simta scaderea economica (chiar si numai din stirile din presa), in Europa de vest si peste ocean recesiunea e o realitate. Nu are rost sa amintesc de rata somajului ridicata din Spania si Marea Britanie pentru ca ma voi referi intr-un alt post mai pe larg. Vreau sa sesizez altceva legat de somaj. Nu cel de la noi ci cel din SUA si de ce as pune un "=" intre comportamentul parlamentului nostru si comportamentul Congresului SUA.
Toata lumea a aflat de planul lui Paulson, cel cu 700 de miliarde USD, meniti sa salveze sistemul bancar. Mai exact o acoperire a gaurilor negre din sistem, pentru ca multi cam asta vad prin acest ajutor. Ce banci au fost salvate? Pai ca de obicei cele apropiate mediului politic (vezi Goldman care a dat ultimii guvernatori ai FED si care la dimensiunile ei te-ai fi gandit ca e imposibil sa scape de faliment!? ). Lehman a fost lasata sa cada pentru ca ... pur si simplu nu avea cine sa-i sustina cauza.
Pe langa acest plan, care nu este inca sigur ca va functiona, au aparut problemele legate de industrie. Peste tot in lume industria auto este cea mai afectata de criza, cea americana cu atat mai mult, si vorbim de niste giganti ca GM, Ford si Chrysler. Ce au patit acestia de fapt? Simplu. In perioade de criza, cand fiecare reduce consumul si evident restrange cheltuielile, masinile sunt primele la care se renunta. Pai e logic. Fiecare se gandeste: de mancat trebuie sa mananc, de locuit trebuie sa locuiesc undeva deci nu risc sa nu-mi platesc rata la casa, de imbracat si incaltat ceva ceva tot trebuie, dar masina e inca buna si aia de anul trecut si acum doi ani deci nu are rost sa-mi iau alta. Si ui asa s-a trezit industria auto ca nu mai are cui sa vanda. Nici nu mai pomenesc faptul ca masinile americane sunt mancatoare de combustibil de ai nevoie de cisterna.
Lasand la o parte toate nemultumirile cu privire la calitatile masinilor americane, vreau sa remarc egalul ala de care vorbeam.
Congresul american a dat verde la 700 mld USD destinati bancilor. In aceste zile, cei trei colosi auto pomeniti anterior, au cerut aceluiasi congres un ajutor de 25 mld USD pentru a putea supravietui in perioada urmatoare. Scandalurile in presa legate de primele colosale luate de directorii de la Goldman nu au impresionat pe nimeni din politica americana ca de .. sistemul trebe salvat. In schimb, foarte multe voci din Congres sunt revoltate pe producatorii auto "ca cum" isi permit sa mai ceara, si reticenta de a le acorda ajutorul este sesizabila in toate comentariile de presa. Si aici eu una am o problema. Adica... bancile au provocat criza ... ele primesc bani din cauza unui management defectuos, mana in mana cu agentiile de rating ... industria auto poate sa cada in orice moment provocand o reactie in lant cu riscul a milioane de someri in toata lumea si se stramba din nas si nu primeste nimic ... si din pacate de doua saptamani se discuta daca salvam sau nu GM-ul Fordul si Chrysler-ul ?! .....
Oare si-a schimbat cursul Dambovita prin Washington?

miercuri, 12 noiembrie 2008

Razboi ... din nou!

Ne-au ametit stirile de ieri cu "base" in prim plan. Fara a ne mai lipsi ceva pe langa greve, scandal cu salariile profesorilor si concedieri masive (ca daca e sa fim realisti inchiderea combinatelor, a Daciei si a celor cativa producatori de componente pe perioada determinata suna a optimism fortat), iata totusi ca cineva s-a gandit ca ...... ne lipseste totusi ceva: un nou scandal intre "preshe" si parlamentari. halal presedinte avem. Unul care ameninta cu razboi cand numai fumul ala nu se vede .. inca. Ne mai trebuia un scandal in lumea noastra politica .. ca (si nu ma scuz pentru cacofonie) nu avem destule.
Pana la urma base face ce stie mai bine: dezbina si cucereste este sloganul favorit al institutiei pe care o conduce, ca daca e sa vorbim de ce ar trebui sa conduca avem o poveste intreaga dar pe de alta parte foarte scurta.
Dumnezeu sa ne ajute ca de restul ne ocupam singuri.
Apropos... suntem in campanie electorala cumva???

joi, 6 noiembrie 2008

Schimbari - un alt fel de post

Vroiam sa scriu un "post" despre schimbare. Schimbare de "look", de "job", de partener, de atitudine, orice fel de schimbare in viata unui om care poate avea consecinte, mai bune sau mai rele. Ca un exemplu personal as putea spune ca schimbarea serviciului a avut ca si consecinta schimbarea partenerului. A venit ca o schimbare de atitudine in ce priveste familia. Concluzia, dupa un an jumate, este ca schimbarea a avut doar efecte benefice asupra mea ca individ.
As fi curioasa sa stiu, ce schimbare in viata d-voastra ati avut, sau v-ati dori sa se intample astfel incat sa va simtiti bine in pielea voastra? Pana la urma suntem niste fiinte evolutive si avem nevoie de aceste schimbari, deci chiar as fi curioasa sa aflu ce se poate schimba in viata cuiva.

luni, 3 noiembrie 2008

Rovigneta necesara la shopping

Azi mi-a picat si mie fisa. Se face "ca cica" panoul pe care scrie Sibiu e inainte de Kaufland. Deci daca mergem la cumparaturi la super hyper marcheturile orasului vom avea surpriza ca ne poate opri politia ca n-avem vigneta, si asta din simplu motiv ca toatea astea sunt pe domeniul Selimbarului, deci inafara localitatii Sibiu. Tare sunt curioasa cand o sa vedem o astfel de razie la iesire din localitate, ca la noi orice e posibil :).